Ce este leucemia?

Leucemia este o afecțiune gravă a sistemului hematologic, caracterizată prin creșterea anormală a numărului de celule sanguine albe în organism. Această proliferare necontrolată a celulelor sanguine albe poate afecta funcționarea normală a sângelui și a altor organe din corpul uman.

Leucemia este o boală complexă și pot exista mai multe tipuri diferite, cum ar fi leucemia limfocitară și leucemia mieloidă, care pot afecta celulele sanguine albe numite limfocite și mielocite. De asemenea, poate fi împărțită în forme acute și cronice, în funcție de ritmul de dezvoltare a bolii.

Ce Înseamnă Leucemia?

Leucemia este o boală a măduvei osoase, care este sursa celulelor sanguine din corp. În mod normal, măduva osoasă produce celule sanguine într-un ritm controlat, care sunt eliberate în sânge pentru a îndeplini diverse funcții în organism. Totuși, în cazul leucemiei, acest proces este perturbat, iar măduva osoasă produce un număr excesiv de celule sanguine albe anormale.

Cum Se Manifestă Leucemia?

Semnele și simptomele leucemiei pot varia în funcție de tipul și stadiul bolii, dar pot include:

  • Oboseală excesivă și slăbiciune
  • Paloare a pielii
  • Febră și infecții frecvente
  • Sângerări ușoare sau vânătăi
  • Pierdere în greutate neintenționată
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Durere osoasă sau articulară
  • Transpirații nocturne excesive

Este important de menționat că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, motiv pentru care este esențială consultarea unui medic pentru un diagnostic corect.

Ce E Leucemia?

Leucemia este rezultatul unei mutații genetice care determină celulele sanguine albe să se înmulțească necontrolat. Această creștere anormală a celulelor sanguine albe poate duce la competiția cu celulele sanguine normale și la scăderea producției de celule roșii și plachete în sânge.

Factorii de risc pentru dezvoltarea leucemiei pot include expunerea la substanțe chimice toxice, expunerea la radiații, anumite afecțiuni genetice și istoricul familial de leucemie.

Celule sangvine și leucemia

Celulele sanguine albe afectate de leucemie sunt de obicei denumite celulele blastice sau celulele leucemice. Aceste celule anormale nu își îndeplinesc corect funcțiile în organism și pot compromite sistemul imunitar, făcând pacientul mai susceptibil la infecții.

În același timp, numărul scăzut de celule roșii și plachete poate duce la anemie și sângerări anormale, afectând capacitatea corpului de a transporta oxigen și de a opri sângerarea.

Ce Înseamnă Leucemia?

Leucemia este o boală a sângelui și a măduvei osoase, caracterizată prin producția excesivă de celule sanguine albe anormale în corp.

Ce Inseamna Leucemie?

Leucemia este o afecțiune în care măduva osoasă produce în exces celule sanguine albe necontrolate, care pot afecta funcționarea normală a organismului.

Cum Se Manifesta Leucemia?

Leucemia se poate manifesta prin simptome precum oboseală excesivă, paloare, febră, sângerări ușoare, pierdere în greutate, umflarea ganglionilor limfatici și altele.

Ce E Leucemia?

Leucemia este rezultatul unei mutații genetice care afectează producția de celule sanguine în corp, conducând la creșterea anormală a celulelor sanguine albe.

Vezi și:

Photo of author

Veronica

Lasă un comentariu