Ce este urticaria și cum poate fi tratată?

Urticaria este o afecțiune cutanată comună, caracterizată prin apariția unor pete roșii sau umflături care provoacă mâncărime intensă. Această afecțiune poate fi extrem de deranjantă și inconfortabilă, dar cu tratamentul adecvat, simptomele pot fi ameliorate semnificativ.

Despre urticarie

Urticaria, cunoscută și sub numele de „papule cu mâncărime”, este o reacție alergică a pielii la anumite substanțe. Această reacție duce la eliberarea de histamină și alte substanțe chimice în piele, care determină apariția umflăturilor și mâncărimii. Urticaria poate apărea brusc și poate dura de la câteva ore până la câteva săptămâni, în funcție de gravitatea cazului.

Cauzele urticariei

Urticaria poate fi declanșată de o serie de factori, inclusiv:

 • Alergii alimentare sau la medicamente
 • Înțepături de insecte
 • Stres sau anxietate
 • Expunerea la temperaturi extreme
 • Infecții virale sau bacteriene

Este important să identificăm cauza specifică a urticariei pentru a putea administra tratamentul adecvat. Uneori, cauza poate rămâne necunoscută, ceea ce complică tratamentul.

Ce Este Urticaria Cronică?

Urticaria cronică este o formă mai persistentă a acestei afecțiuni, caracterizată prin episoduri recurente de urticarie care durează mai mult de șase săptămâni. Aceasta poate fi mai dificil de gestionat și poate necesita tratament pe termen lung.

Simptomele urticariei

Simptomele urticariei pot varia de la persoană la persoană, dar cele mai comune includ:

 • Apariția de pete sau umflături roșii
 • Mâncărime intensă
 • Senzatie de arsură sau furnicături
 • Umflarea buzelor sau a altor părți ale corpului

Simptomele pot apărea pe orice parte a corpului și pot varia în intensitate de la ușoare la severe. În cazurile severe, umflăturile pot afecta vederea sau respirația, ceea ce necesită asistență medicală de urgență.

Tratamentul urticariei

Tratamentul urticariei depinde de cauza și severitatea afecțiunii. În general, acesta poate include:

 • Antihistaminice pentru reducerea mâncărimii și umflăturilor
 • Corticosteroizi pentru reducerea inflamației
 • Evitarea factorilor declanșatori cunoscuți
 • Terapie cu alergeni pentru urticaria cauzată de alergii
 • Medicamente imunosupresoare în cazurile severe

Este esențial să consultați un medic pentru a stabili un plan de tratament adecvat în funcție de starea dumneavoastră.

Ce Este Urticaria Cronică Indusă de Stres?

Urticaria cronică indusă de stres este o formă specială de urticarie care apare ca răspuns la stresul emoțional sau fizic. Aceasta poate fi foarte debilitantă și necesită abordări specifice pentru gestionarea stresului și tratamentul simptomelor.

Faqs despre urticarie

1. Urticaria este o afecțiune gravă?

În majoritatea cazurilor, urticaria nu este o afecțiune gravă și poate fi gestionată cu tratament adecvat. Cu toate acestea, în cazurile severe sau în cazul umflăturilor care afectează respirația sau vederea, este necesară asistență medicală de urgență.

2. Pot evita urticaria?

În cazurile cauzate de alergii, evitarea substanțelor sau alimentelor la care sunteți alergic poate preveni urticaria. Cu toate acestea, în multe cazuri, cauza poate fi necunoscută sau dificil de evitat.

3. Cum pot trata mâncărimea severă cauzată de urticarie?

Pentru mâncărime severă, medicul vă poate prescrie antihistaminice puternice sau corticosteroizi. Este important să urmați cu strictețe recomandările medicului pentru a evita efectele secundare.

4. Ce trebuie să fac în cazul unei crize de urticarie?

În cazul unei crize de urticarie care afectează respirația sau vederea, apelați imediat serviciile de urgență. Dacă aveți un plan de tratament prescris de medic, urmați-l cu atenție.

În concluzie, urticaria este o afecțiune cutanată comună, dar cu tratament adecvat și gestionarea factorilor declanșatori, simptomele pot fi controlate eficient. Este important să consultați întotdeauna un medic pentru a stabili un plan de tratament personalizat.

Vezi și:

Photo of author

Elovan

Lasă un comentariu