Ce culoare are scaunul în cancerul de colon

Cancerul de colon este una dintre cele mai comune forme de cancer, afectând un număr semnificativ de oameni în întreaga lume. Unul dintre simptomele care pot indica prezența cancerului de colon este prezența sângelui în scaun. Dar ce culoare are scaunul în cancerul de colon și ce înseamnă aceasta pentru sănătatea dumneavoastră?

Ce Inseamna Cand Faci Treaba Mare cu Sange?

Când observi sânge în scaunul tău, acest lucru poate fi alarmant și te poate face să te întrebi ce se întâmplă în corpul tău. Sângele în scaun poate avea mai multe culori și nuanțe, iar acestea pot oferi indicii importante cu privire la cauza sângerării. În cazul cancerului de colon, culoarea sângelui poate varia.

În general, sângele din scaunul asociat cu cancerul de colon poate avea o culoare roșie închisă sau chiar neagră, în funcție de locul și sursa sângerării. Sângerarea în colonul sau rectul superior poate duce la apariția sângelui închis la culoare în scaun, deoarece sângele are timp să fie descompus pe măsură ce trece prin tractul digestiv. Acest lucru poate duce la formarea unor scaune negre, cunoscute sub numele de „scaune melene” sau „melenă”.

Pe de altă parte, dacă sângerarea se produce în partea inferioară a colonului sau în rect, sângele poate apărea sub formă de sânge roșu proaspăt în scaun. Acest lucru se datorează faptului că sângele nu are suficient timp să fie descompus înainte de eliminare. Sângele în scaun poate fi observat sub formă de pete roșii sau poate chiar să coloreze întregul scaun în roșu.

De Ce Faci Treaba Mare cu Sange?

Apariția sângelui în scaunul tău poate fi cauzată de mai multe condiții și afecțiuni, nu doar de cancerul de colon. De aceea, este crucial să consulți un medic pentru a stabili cauza exactă a sângerării. Câteva dintre cauzele posibile ale sângerării în scaun includ:

 • Hemoroizii: Aceste vene umflate în zona rectului pot provoca sângerări roșii în scaun.
 • Polipii colonici: Aceste creșteri anormale de țesut în colon pot sângera și pot evolua în cancer de colon în timp.
 • Boala inflamatorie intestinală (BII): Boli precum boala Crohn sau colita ulcerativă pot duce la sângerări în scaun.
 • Infecții intestinale: Anumite infecții pot provoca sângerări în scaun.

Ce Analize Se Fac pentru Scaun cu Sange?

Pentru a diagnostica cauza sângerării în scaun, medicul tău poate recomanda mai multe analize și investigații. Acestea pot include:

 • Colonoscopie: O procedură în care un tub flexibil cu o cameră video la capăt este introdus în colon pentru a examina interiorul și a preleva mostre de țesut pentru analiză.
 • Rectoscopie: Similară cu colonoscopia, dar se concentrează pe partea inferioară a colonului și rect.
 • Analize de sânge: Anumite teste de sânge pot oferi informații importante despre sângerarea din organism.
 • Teste de scaun: Analiza scaunului poate ajuta la detectarea sângerării sau a altor semne ale afecțiunilor digestive.

Ce Analize Se Fac din Scaun?

Pentru a evalua sângerarea din scaun și pentru a identifica sursa acesteia, medicul poate recomanda următoarele:

 • Test de sângerare occultă în scaun: Acest test detectează cantități mici de sânge care nu pot fi observate cu ochiul liber.
 • Teste de laborator: Sângele și scaunul pot fi analizate în laborator pentru a identifica problemele de sănătate.
 • Colonoscopie virtuală (CT colonografie): O procedură imagistică care oferă imagini detaliate ale colonului și rectului.

Este important să nu ignorați sângerarea în scaun și să căutați asistență medicală imediat. Cu un diagnostic precoce, tratamentul cancerului de colon sau a altor afecțiuni asociate sângerării poate începe mai devreme, ceea ce poate îmbunătăți șansele de recuperare.

Faqs

De Ce Fac Treaba Mare cu Sange?

Există mai multe cauze posibile pentru apariția sângelui în scaun, inclusiv hemoroizii, polipii colonici, boala inflamatorie intestinală și infecțiile intestinale.

Ce Analize Se Fac pentru Scaun cu Sange?

Medicul poate recomanda colonoscopie, rectoscopie, analize de sânge și teste de scaun pentru a diagnostica sângerarea în scaun și cauza acesteia.

Ce Analize Se Fac din Scaun?

Pentru a evalua sângerarea din scaun și a identifica sursa acesteia, medicul poate recomanda teste precum testul de sângerare occultă în scaun, teste de laborator și colonoscopia virtuală.

Vezi și:

Photo of author

Elovan

Lasă un comentariu